Architektura 21szego wieku : Hermans Square / Arhimetrics + Enota

Dzięki uprzejmości Arhimetrics + Enota Herman.
S Square, nowego biznesowego budynku mieszkalnego Arhimetrics + Enota, znajduje się w ważnym miejscu w starym centrum miasta w Celje.
Teren przeznaczony pod budowę jest częścią większego zdegradowanego niezabudowanego obszaru, który przez dziesięciolecia był nieco zapomniany i zwolniony z rozwoju miasta.
Przez lata powstała wokół niej bardzo niejednorodna struktura.
w tkance miejskiej, która była nietknięta przez długi czas.
Obecnie jest otoczony przez szereg nowoczesnych konstrukcji w obszarze, który ma rozległą otwartą przestrzeń przeznaczoną dla przyszłego parku wzdłuż rzeki Savinja.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
Wolumetryczny projekt nowego budynku nie jest tak bardzo związany z poszukiwaniem połączenia z historycznym centrum miasta, ale po to, aby ponownie połączyć wyjątkowo niejednorodną konstrukcję obszaru w logiczną całość.
Początkową objętość nowego budynku określa się w trzech etapach.
Niższe piętra ustawione wzdłuż krawędzi działki uosabiają wysokość wolnostojących budynków mieszkalnych na południu.
Wraz z programem publicznym istniejących budynków bloku miejskiego obejmują one obszar centralny i tworzą nowy rynek miejski.
Generalnie budynki bloku miejskiego są dominującą formą budowy w centrum miasta w Celje.
Dzięki uprzejmości Arhimetrics + Enota Dopasowanie do bloku miejskiego w miejscu jego obróbki tworzą istniejące budynki w północno-wschodniej części działki, natomiast środkowa część nowego budynku po zachodniej stronie działki zaokrągla blok z równie dużą kubaturą budynku.
Najwyższy punkt nowego budynku na placu Hermana odnosi się do wysokości istniejącego wieżowca mieszkalnego, który znajduje się wzdłuż drogi na północno-zachodnim skraju działki.
Dzięki uprzejmości Arhimetrics + Enota Położenie budynku przy dużych otwartych powierzchniach parkowych umożliwia równe otwarcie fasad i długich jakościowo widoków wzdłuż całego budynku.
Projekt architektoniczny z balkonami obwodowymi schodzi na południe w formie tarasów, co zaciera ostre przejście między wyjściowymi objętościami.
Liczba pięter budynku miękko przechodzi między wysokościami dostosowanymi do otaczających budynków.
plan 01 Ze względu na bliskość centrum miasta, projekt stanowi doskonałą okazję do rozszerzenia i wzbogacenia miejskiego otoczenia.
Szczególną uwagę zwraca się na połączenie z istniejącymi chodnikami w kierunku centrum miasta, co dodatkowo podkreśla kierowanie całego ruchu podziemnego.
System kwadratów wyznaczony przez sąsiedni program publiczny, łączy cały obszar pomiędzy otaczającymi ulicami a środkowym przejściem wzdłuż rzeki.
Propozycja zagospodarowania szerszego obszaru sugeruje również, że niezarysowany brzeg poszczególnych willi mieszkalnych wzdłuż ścieżki w kierunku rzeki jest zaokrąglony w górę z niskim mieszkaniem kondominium podczas drugiej fazy.
W ten sposób zrealizowany zaokrąglony obszar nowej zabudowy oddzielony jest od historycznej części miasta szerokim, zielonym terenem.
Zielony pas z parkiem tworzy ramę do historycznej konstrukcji, pomagając w ten sposób urozmaicić prezent z dawną architekturą.
plan 05 Architekci: Arhimetrics + Enota Lokalizacja: Celje, Słowenia Projekt: Herman.
s Square budynek biurowo-mieszkalny Typ: konkurs zaproszeni, pierwsza nagroda Rok: 2010 Status: w toku Rozmiar: 22.600 m2 Klient: Hermanov trg Zespół projektu: Arhimetrics (Darko Vasiljević, Janez Turk, Tanja Špan), Enota (Dean Lah, Milan Tomac, Nebojša Vertovšek, Nuša Završnik Šilec, Alja Černe, Polona Ruparčič)
[hasła pokrewne: rolety tarnów, Akcesoria dachowe, rolety Rzeszów ]

Powiązane tematy z artykułem: Akcesoria dachowe rolety Rzeszów rolety tarnów